29.4.16

Strikkestas i Bergen 21.-22. mai

Tenke seg til at vi skulle få det til, Tiblia, Viitre, Malsen og mor og jeg. Eller Lisa-Mari, Kristin, Kjersti og Mari, Unni og Ann som vi egentlig heter, da. Å få til en popup-shop i beste Gågaten i Bergen.



Eller få det til ... det er kanskje litt tidlig? sa hun litt nervøst og så seg om. Er det noen som er interessert i strikkesnop i mai da? Garn? Strikkepinner? Strikkemønstre? Strikkebager? Er det noen som trenger det i mai? I Bergen?

Helgen 21. og 22. mai mellom 10 og 15 på lørdag og 12 og 16 på søndag åpner vi dørene til Galleri 77 i Gågaten, Strandgaten 77. Rett over kafeen Dromedar - som vi også samarbeider med denne helgen, mer om det seinere.

Akkurat i dag veit vi ikke så mye annet enn at vi har en kontrakt om å leie et lokale, at det er oss fire som skal tilby våre internett-varer og at det kommer til å bli strikkestas! Men bare vent, det kommer mye informasjon etter hvert.


Ja, den som lever får se.

Det er ikke til å komme utenom at vi kopierer er veldig inspirert av tant Kofta, Petra, Linnea og Maja i Göteborg.


Og det spørs om ikke vi i Strikkestas må ha en studiereise til Göteborg i slutten av november når disse har en ny popup-butikk? 

Jeg kan bare si at det er en skjebnens ironi som passer på at vi får låne lokaler i det som kanskje har betydd mest for meg i Bergen, et gatekunst-galleri!

22.4.16

Norsk spælsaugarn i superklassen

Ja, det er en tittel jeg sikker på at ikke mange tror på. Eller har hørt før? Om du ikke har hørt det fra Lotta, tant Kofta, i Sverige, da.


Tant Kofta er en av de så kalt uavhengige garnfargerne i Sverige (også kalt Frifräsarfärgare). Det vil si uavhengige, ofte enkvinnes-foretak og hjemmebaserte bedrifter som farger garn i forskjellige kvaliteter og selger det via nettet. Dette er tant Koftas nettsted og dette er hennes fb-gruppe.

Jeg føler jeg har kjent henne bestandig, men jeg tror det starta med at jeg hørte om å strikke plagg ovenfra og ned. Hennes tant Koftas Uppifrån-och-ner-kofta er en klassiker, og mange av oss har nok starta der?


I helga som gikk blei jeg oppmerksom på at hun reiser til Norge for å kjøpe norsk spælsau-garn. I og med at det går en bølge av interesse for lokalprodusert garn fra lokalt geitende saueraser som jeg har fulgt litt fra sidelinja - som konsument - blei jeg kjempenysgjerrig på hennes valg av garn. Norsk garn? Stikkende Hoefelt Lund når det er så mye annet å velge mellom? Hvordan henger det sammen?

I fjor, 2015, kom hun sammen endel andre svensker til Strikkesymposiumet i Setesdal. Der blei hun presentert for det norske garnet fra Hoelfeldt  Lund, en gammel, norsk familiebedrift. Og resten er historie, som det heter.

Nå kjører Lotta fra Kungselv utenfor Göteborg til Grimstad og Hoelfeldt Lund, fyller bilen, reiser hjem med 104 kilo (det er det bilen hennes fyller), fortoller og blir klappa på skuldrene av de norske tollerne fordi de har strikkende partnere hjemme som gjerne skulle vært i tant Koftas sko, eh bil - og så drar hun hjem og starter farginga.

Se den grønnfargen Lotta farger!
Garnets opprinnelige sjatteringer i gråtoner følger med inn i farginga, så hennes garn får samme effekt som norsk pelsull fra Hillesvåg (uten til forkleinelse for noen av dem!). Det er en dybde og fargevariasjon av det opprinnelige som ligger som en undertone og selvfølgelig blir med i det ferdige plagget. Og jeg håper bildene viser noe av glansen også. Jeg skal ikke spørre det nærliggende spørsmålet om hvorfor handle garn fra andre siden av verden når vi får så vakkert garn her, men det er vanskelig.

Lotta har strikka opp votter i garnet og hun kaller det vottegarnets Royce Rolls. Det er supermykt, ja, jeg har tatt på det og kan bekrefte at det er, samtidig som det er et sterkt garn og bare er "behandla" med farger.

Nevnte glansen? Og grønnfargen hennes? <3 td="">
Og det er det supermyke som er så overraskende, ikke at det er et sterkt, norsk garn. Mange av oss forbinder Hoelfeldt Lund-garn med nesten aggressivt stikkende rye- og vevegarn. At de har en lammeullkvalitet som kunne vært brukt i barneplagg kom i hvert fall overraskende på meg.

Hun selger også lammeullgarnet i nøster, ufarget.

Og er du i bil i nærheten av Göteborg går det også an å besøke den fysiske butikken hun har på gården sin. Hun har åpent hver torsdag og andre lørdag i hver måned, men eller går det an å ta kontakt med henne og spørre om det passer å komme innom.

Tenk at det må en svenske til for å se muligheten i den norske spælsauen. 

19.4.16

Salg av strikkebager april 2016

-- Tusen takk, alle bagene er solgt. Neste salg blir fysisk, i en popup-shop i Bergen i slutten av mai (mer informasjon kommer)  -- 
Disse 18 bagene selges i morgen, onsdag 20. april mellom 8 og 20, eller så lenge det er bager igjen. 
Ta kontakt med meg på ann.myhre@gmail.com - jeg selger dem etter hvert som bestillingene kommer inn (etter klokka 08 på onsdag), og jeg prøver å skrive her så fort som mulig om de er solgt. Skriv hvilken bag du ønsker og hvilken farge på glidelåsen hvis du ønsker en spesiell farge. 

De fleste er medium store, et par er store, én er liten -  størrelsen står ved hver bag. Middels vil si ca 30 cm brede og 20 cm dype, litt mindre enn skjermen på en bærbar datamaskin. Det vil si det er plass til to-tre små prosjekter i bagen, to-tre sokker for eksempel og et par nøster, eller starten på en kofte, eller ett sjal med garnet og pinnene. De store skal ha plass til en genser eller jakke på noen hundre gram. 

Porto innenlands for 1 bag er 35 kr, to bager 65 og bestiller du flere koster det 65 kr uansett hvor mange du bestiller. 

Alle bagene har flat bunn. Alle bagene er doble, med fôr og usynlige sømmer inne i bagen. De har glidelås av god kvalitet, og alle har mitt (Pinneguri) merke. 
Og alle disse bagene er myke. Som syntes står de til dels av seg sjøl, men de myke og dermed veldig lette å legge ned i andre og større vesker. 

Solgt Ugleparty
2 bager, begge er bomull. Begge er middelsstore, 1 lys oransje og 1 mørk oransje glidelås
270 kr inkl MVA + porto 



Solgt - Ship O'hoi 
2 bager i tykk lin både på utsiden og innsiden. 
1 stor og 1 middelsstore. Stor har blå glidelås, middelsstor har rød. 
Stor koster 300, middelsstor koster 270 kr inkl MVA + porto 




Solgt Nordiske rever
1 liten, stående bag i bomull, grå glidelås.  
250 kr inkl MVA + porto 


Solgt Steiner
1 liten bag i bomull, neonfarget glidelås.  
250 kr inkl MVA + porto 


Solgt Strikka sauer
2 middelsstore bager i bomull, 1 med lysgrønn glidelås, 1 med turkis glidelås. 
270 kr inkl MVA + porto 


Solgt By og land 
4 middelsstore bager med stoff fra Marimekko på utsiden og stoffer med blomstermotiver  inne i bagen. 4 sjatteringer av oransje, fra mørk til lys. 
270 kr inkl MVA + porto 



Solgt Blå blomster
1 stor bag i lin og broderte blå blomster. Stoffet inne i bagen har øyestikkere i overflaten. Turkisblå glidelås. En av de vakreste bagene jeg lager.  
300 kr inkl. MVA + porto 

 

Solgt Uhuu
5 middelsstore bager i bomull, 1 lilla, 1 gul, 1 grønn, 1 korall og 1 burgunderlilla glidelås.
270 kr inkl MVA + porto 




Det er full returrett på bagene. Er du ikke fornøyd så ta kontakt med meg og så ordner vi retur både av bag og penger. 

18.4.16

Popup-shop

I helgen fikk jeg være med på at fire svenske kvinner med hver sin nettbutikk åpnet en popup-shop, en fysisk butikk, relativt sentralt i Göteborg. Petra fra Magasin Duett, Maja fra Majas Manufaktur, Linnea fra Clara Linnea og Lotta fra tant Kofta har alle fire levedyktige og markerte nettbutikker, men av og til er det fint å ta tingene sine og treffe kundene der de er.


De har prøvd andre lokaler i Göteborg tidligere, men dette som heter Fritidsagenturen som ligger rett bak Kastellet er både sentralt og rimelig nok, i tillegg til at det er stort nok til deres behov. I tillegg var lokalet utrolig hyggelig og lyst. Denne gangen viste det seg å være litt trangt - det er ulempen med å bli for populær ...

Dette er nok typisk for hvordan det ser ut etter at alt er satt opp, men før butikken er åpnet.


En popup-shop er en tilfeldig butikk åpner dørene sine tilfeldig, ofte i tilfeldige lokaler, men ikke nødvendigvis. Og fenomenet er ikke så gammelt heller, ca 20 år. Man kan jo tenke seg at etter at de sosiale mediene har tatt av så er det også lettere å organisere og formidle at man står her eller der, og at man selger ditt eller datt. Garn for eksempel.

De arrangerte også små strikketeknikkurs, for eksempel demonstrerte Sandra Lindh hvordan man kan dobbelstrikke, i dette tilfelle grytekluter (som helt tilfeldig sto i stil med det vakre gulvet).


Jeg hadde en supertkort kurs i klipping. Det var kurs i i-cordopplegg og annet, til sammen var det seks kurs i løpet av helga. Da sto vi som holdt kurset rundt benken innerst i lokalet og viste dem som ønsket og var interessert.

Linnea hadde med seg sine maskinstrikka pulsvarmere og
solgte også strikkemønstrene sine.
Tant Kofta skuffa som vanlig ikke, hun er reisende i vakker innpakking! Og vakre garn, selvfølgelig. Siden hun reiser til Norge for å kjøpe ufarga garn skal jeg lage egen artikkel om henne litt seinere denne uka.


Det kom folk fra nær og fjern for å være med på dette. En stor strikkegruppe fra Vest-Sverige skulle tilfeldigvis denne helgen til Göteborg. Siden toget var forsinka kom de i fire taxier fra togstasjonen - man må jo nesten bare elske deres entusiasme for å støtte opp om sånne prosjekter. Andre, både grupper og individer kom med bil, tog og buss, i tillegg til at det kom mange fra byen selvfølgelig.


For meg personlig var det utrolig morsomt at det kom så mange med Loppa. Jeg så minst 4 ferdige, og minst like mange som kom og viste sine halvferdige.

Her er flere bilder fra Instagram.


Neste gang de har popup-shop, som er på samme sted, er helga 26. og 27. november. Er du i nærheten og trenger gaver til jul anbefales det å stikke innom.

Og så ser jeg selvfølgelig fram til at fenomenet dukker opp i Norge også! 

15.4.16

Vårgarnsförsäljning, Göteborg

Hvis du er i nærheten av - eller i ... - Göteborg denne helga så stikk innom Vårgarnsförsäljning. Det er gratis, og du vil møte kjekke folk som tant Kofta, Clara Linnea, Petra fra Magasin Duett og Maja fra Majas manufaktur.

Er du på facebook kan du lese mer her, men ellers er det bare å komme innom. Her er en lenke til kartet.


Sjøl står jeg der med saks og strikketøyet mitt og demonstrerer hvordan du kan klippe uten symaskin. I strikketøyet. Sånn cirka klokka 11.

Jeg gleder meg til å vandre rundt i en av mine favorittbyer og treffe mine favorittfolk, strikkerne! 

Og lageret økte …

Eller lager? Er det noe hyggelig ord for alt det vakre garnet jeg har hjemme?  Mens jeg tenker litt mer på det ordet kan jeg fortelle om d...