29.10.15

Vognteppet Nordiske stjerner

Det er sjeldent man kan peke på spesielle merkedager når det gjelder mønstermekking. I hvert fall er det ikke sånn hos meg, at jeg kan si at da eller da skjedde dét. Og helt ærlig veit jeg ikke engang om dette fører noe sted heller. Men de siste par-tre månedene har jeg jobba mer og mer med mønster som ikke er striper. Med striper mener jeg for eksempel reinsdyr som står på rad bortover, eller blomster som er fanget i et nettverk av repetisjoner.

I og for seg har jeg lekt med det før, dette er Snøflak-teppet mitt som blei gitt ut for et par-tre år siden.

Men jeg har ikke sett før nå hva som skilte det fra annet jeg har laget. Så nå er jeg i gang med en minisamling av tre mønsterstrikka vogntepper, Nordiske Snøflak, Nordiske roser og Nordiske stjerner.


For å være helt ærlig, er jeg ikke helt fornøyd med stjerneteppet, stjernene blei mye mer firkanta enn de skulle bli, men jeg lar det være. Dette er strikka i Finull fra Rauma (den blågrønne bunnfargen) og Ask fra Hifa. De to garnkvalitetene går veldig bra sammen, særlig når Ask som er litt tykkere enn Finull blir brukt som mønsterfarger. Da legger den seg litt utenpå. Teppet er strikka på pinner 2,5 mm og 3 mm, og veier i underkant av 350 gram.
Mønsteret publiseres i midten av november.

Teppet er for øvrig ikke klipt opp ennå. Det skal jeg sammen et par andre strikkeprosjekter klippe opp når jeg holder kurs i oppklipping uten symaskin i Stavanger neste uke.


Kommer du på kurset mitt gleder jeg meg til å treffe deg. Og som deltager er mønsteret på dette teppet inkludert i kursavgiften du har betalt.

For meg vil det naturlige neste prosjektet måtte bli en jakke eller genser av et slag, der mønstersnutter kastes litt uvilkårlig utover flatene.  

24.10.15

Mot Stavanger!

Det nærmer seg strikkehelg i Stavanger. Og jeg oppdager at jeg ikke skrev om fjorårets flotte festival! Kan det være fordi det var så hektisk, tro?

Jeg holdt flere kurs, blant annet i sokker tå-opp og oppklipping av strikketøy uten bruk av symaskin. Og tilfeldig eller ikke, men jeg holder de samme kursene i år.

Men viktigere for meg i år er den koblinga mellom folk som har spunnet garn og folk som har aldri har strikka i håndspunnet garn, som har strikka Stavangerlua.

Mønsteret er gratis og kan lastes ned herfra, vær så god. 

Massevis av håndspinnere på facebook-gruppa Råkk'n'roll stilte sporty opp og ville spinne garn nok til strikkere som - og det var forutsetningen - aldri hadde strikka i håndspunnet garn før. Og tilbakemeldingene har bare vært positive. Og har folk  hatt negative opplevelser har de nok bare glatta over det og gått videre, for jeg har ikke hørt noe.

Jeg må innrømme at jeg underveis har tvilt på at jeg ville klare å få dette i havn. I noen minutter nå og da. Men andre folk har stilt opp og bidratt gratis med sin tid, enda tid er så verdifullt for oss alle sammen. Jeg kan ikke takke folk som Sissel og Heidi-Kim som nå på slutten stilte opp og uten å løfte et øyebryn sa:
- Dette ordner vi.
Med et smil.
Generøse folk, vi trenger dere alle sammen!

Nå tar jeg med meg luene til Stavanger og de skal vises fram på catwalken og de skal henges opp på biblioteket før de bedømmes av en jury. Men - egentlig er alle vinnere her, både spinnerne og  strikkerne som brukte tida si på dette, og alle har forhåpentligvis vært en opplevelse som kan gjentas av andre andre steder.

Jeg håper du kommer innom Stavanger bibliotek mellom 6. og 8. november og ser på alle de fine luene? 

21.10.15

Krigsministeren Kitchener

Maske sammen kaller vi det på norsk når vi legger to strikkepinner parallelt og bruker en nål til å sy sammen en og en maske fra hver pinne. Resultatet blir som om de er strikka sammen. Metoden kan brukes på skuldrene (selv om det ofte heller er anbefalt å bruke metoden 3 needle bind-off i stedet, for en stødigere søm), og ytterst på sokkene og toppen av vottene for en flatere avfelling.

Bildet er lånt fra Redheart

På engelsk heter det grafting, eller Kitchener stitch. Akkurat som Lord Cardigan og Baron Raglan (og Lord Sandwich og Lord Wellington (gummistøvler på engelsk), men ikke fullt så aktuelle i denne sammenhengen) er det en krigens mann som har satt dype spor i strikkehistorien, Horatio Herbert Kitchener.

Kitchener med den flotteste barten
Som krigsminister under første verdenskrig oppfordret han - som Røde kors - til kvinners strikkeinnsats for soldatene. Soldatene trengte skjerf, votter og ikke minst sokker. Men sokkene som blei laget hadde søm som gnikka og gnei på soldatenes føtter så han publiserte et strikkemønster på en sokk som var maska sammen - dette blei den sømløse sokken.

Kitchener har fått navnet oppkalt etter seg, men antageligvis var det tilfeldigheter som gjorde at han blei assosiert til den behagelige og helsefrembringende soldatsokker og navnet er blitt stående.


Jeg har hørt mange sier de sliter med denne metoden. Sjøl brukte jeg Theresa V. Stenersen flotte bildeserie fra Knitty i lang, lang tid. Faktisk, hver gang jeg skulle bruke den. Men, en dag satt den og nå trenger jeg ikke lenger å sjekke bildene. Til gjengjeld har jeg lært at det fins en utvida metode for å slippe kaninører i hver ende. Å lære nye strikketeknikker tar aldri slutt.
Heldigvis.

Kilder: blog.loveknitting.com og blog.deramores.com 


20.10.15

Uglejakka Rigmor er her

Uglejakka Rigmor blei første gang publisert i Familiens Kofteblad, januar 2015. Nå er den publisert som enkeltstående mønster på Ravelry, i en litt oppdatert versjon. Ikke fordi Familiens lesere ikke fortjener det beste, men fordi det ofte er snakk om å skrive så kort som mulig i ukeblader så da blir en del informasjon skjært bort.

Denne versjonen har blant annet en bildeserie om hvordan jakka kan klippes opp foran. Jeg har også retta opp en feil i fellingene i bærestykket.


Ellers er mønsteret likt. Strikkefastheten er 24 masker per 10 cm, og anbefalt garn er Pickles Pure Wool, Malsen og mor Shetland Soft eller Kaunis effektgarn. Den kommer i 5 størrelser, fra 1,5 år til 9 år og overvidden er 61 (66) 74 (80) 84 cm.
Du vil trenge mindre enn 300 gram uansett størrelse, og du trenger enten to eller tre farger.

Prisen er 40 kr + 25 % MVA, det vil si 50 kr. Og mønsteret kan kjøpes her

14.10.15

Vottedagen!

Oss vottefolk i mellom, vi som både liker votter og liker å strikke dem (ja, tommelen også!), vi snur primstaven og svinger vottene høyt i lufta i dag!
Det er jo Vottedagen. Det er jo nesten bedre enn vaffeldagen, er det ikke?


Wenche Roald alias Knitnetty har designa et strikkemønster på et par Vottevotter. Det ligger inne på Vottelaugets facebook-gruppe, Vottelauget og eventyrvottene, og er gratis fram til jul. Det eneste du trenger er å være medlem av facebook og melde deg inn i gruppa vår. 


Ja, og så trenger du å strikke dem selvfølgelig. Har du garn? På bildene her er det brukt garnet Myk ull fra den norske nettbutikken hos Jette. Vi (Vottelauget) har vært så heldige at vi (dere) har blitt sponsa med masse farger av Jette. Disse har vi nøsta i små vottepassende mengder i farger vi syns passa sammen. Vi har tolv sånne pakker som vi deler ut. I dag. På facebook. 
Og - Jette har til og med satt ned prisen på garnet fram til søndag. 


- Hva sier du til det, Gunda, syns du det høres bra ut?

13.10.15

Vi kommer tilbake, Fredrikstad

Vottelauget - som jeg utgjør 1/8 del av - var ikke vanskelig å be til Strikkekinofestivalen i Fredrikstad i helga.

3/8 av Vottelauget, undertegnede, Wenche og Merete
Som alltid er det en ildsjel som står bak. Kristin Alerød blei inspirert til Strikkekino i Fredrikstad fra Hamar som starta i fjor, og derfra var det kort vei til en festival. Hun fortalte at det hadde ikke vært nei hos noen av dem hun spurte - og altså, heller ikke hos undertegnede. Nå er jeg i tillegg til strikkemenneske filmmenneske så det var veldig kort vei for meg, da.

Jeg fikk sitte på Husflidslagets benk! 
Det var rundt 200 mennesker innom i løpet av lørdagen, og alle kunne kjøpe festivalpass til 300 kroner på forhånd. For det fikk vi 3 filmer, lunsj og gode rabatter i garnbutikkene som sto i foajéen på den flotte kinoen i Fredrikstad.

Og Vottelauget signerte bøker så det grein etter. Tusen takk til alle som kom og kjøpte boka vår! Og ikke minst, tusen takk til Kristin og Fredrikstad kino som hadde lagt så godt til rette for en kjempeflott dag.
Her er også Demokratens oppsummering.

Som alltid syns jeg det er veldig hyggelig å se at folk bruker de strikkejakkene jeg har skrevet mønster på.


Fortalte jeg forresten at jeg helt tilfeldig var innom stoffbutikken tvers over veien og kjøpte stilige stoff til nye strikkebager?


Er det ikke ku-lt? 

6.10.15

Oppdatert med flere størrelser

Barnejakka Bergen, baby! blei oppdatert med to størrelser i sommer. Det er det nok ikke mange som har fått med seg for det er rett og slett ikke skjedd på Ravelry.


Har du kjøpt jakka tidligere oppdateres den (vanligvis) automatisk, og det koster deg ingen ting ekstra. Det skjedde ikke denne gangen, så inntil nå har det bare vært størrelsene 6 måneder til 5 år. Det var først da noen etterlyste de større størrelsene som jeg hadde lovt at jeg blei klar over at noe hadde skjedd. Jeg veit fortsatt ikke hva, men nå kommer mønsteret i hvert fall med størrelsene 7 og 9 år i tillegg.


Hvis du ønsker å kjøpe mønsteret koster det 40 kr + 25 % MVA, 50 kr.

Fra mønstersiden på Ravelry:
Dette er en slank barnejakke som strikkes nedenfra og opp med typisk fanatrøye-striper og en enkel blomsterbord i den runde salen. Jakka strikkes i tynn ull (Malsen og mors Shetland Soft anbefales), strikkes rundt og klippes opp etter at de perlestrikka kantmaskene er plukka opp og strikka ferdig. 
En enkel, tynn jakke som er like god å ha som mellomlag på vinteren som utenpåjakke en sommerettermiddag. 
Mønsteret beskriver i ord og bilder heklemetoden i klippekanten. Den beskriver i ord opplukking av masker til knappkantene. Det følger med et diagram med forslag til hvordan klippekanten kan strikkes.
og størrelsene er 6 måneder, 1, 3, 5, 7 og 9 år (brystvidde: 58, 60, 66, 72, 76 og 83 cm). 

1.10.15

Strikkebager til salgs igjen - alle er solgt

Da selger jeg 17 bager i dag, noen store, noen middelsstore. 
Det står ved hver bag om den er middels eller stor. Middels vil si ca 30 cm brede og 20 cm dype, litt mindre enn skjermen på en bærbar datamaskin. Det vil si det er plass til to-tre små prosjekter i bagen, to-tre sokker for eksempel og et par nøster, eller starten på en kofte, eller ett sjal med garnet og pinnene. De store skal ha plass til en genser eller jakke på noen hundre gram. 

Porto innenlands for 1 bag er 20 kr, bestiller du flere koster det 35 kr uansett hvor mange du bestiller. Ta kontakt med meg på ann.myhre@gmail.com - jeg selger dem etter hvert som bestillingene kommer inn, og jeg prøver å skrive her så fort som mulig om de er solgt. 

Salget foregår bare i dag, og jeg har bare disse bagene ferdige nå. De som ikke blir solgt blir med til Strikkekinofestivalen i Fredrikstad lørdag 10. oktober. Klokka 20 stenger jeg butikken for i dag. 

Noen av bagene er avstivet med vliselin mellom lagene, da skriver jeg at bagen er stiv. Fordelen med at bagen er stiv er at den står av seg sjøl. Ulempen er at den er litt vanskeligere å dytte ned i veska di. Og omvendt, de som ikke er stive er mer håndterlige, men de trenger et prosjekt i bagen for å stå av seg sjøl. 
Noen få har også et tynt mellomlag av vatt, de er verken stive eller myke. 

Nordiske rever - solgt 
1 stk med lyseblå glidelås
Stor
Nøytralt lin/bomulls-fôr med et tynt lag av vatt.
270 kr inkl. MVA + porto


Veskebager - begge er solgt
2 stk: Begge er stive, en har rød glidelås, 1 har brun glidelås
Store 
Begge har nøytralt lin/bomullsfôr
270 kr per stk inkl. MVA + porto 



Løv 
4 stk: Alle er store og har et tynt lag med vatt; 1 med burgunderfarget glidelås, 2 timianfarget glidelås, 1 med brunfarget glidelås. 
Alle har et nøytralt lin/bomullsfôr.  
270 kr per stk inkl. MVA + porto 





Punka blomster - solgt 
2 stk: Myke, med en kraftig glidelås. 
Medium størrelse
Begge har en nøytral bomull-innmat.  
240 kr per stk inkl. MVA + porto 


Dott - solgt 
1 stk: Stiv, med turkis glidelås. 
Medium størrelse
Pepitamønstret, nøytralt linfôr.  
240 kr inkl. MVA + porto 


Arkitektens bag - solgt
2 stk: Stive, 1 med ferskenfarget glidelås og 1 med lilla glidelås. 
Medium størrelse
Fôret er i tynn bomull med trykt dekor . 
240 kr per stk inkl. MVA + porto 



Melkebondens bag - begge er solgt
2 stk stive, med røde glidelåser. 
Medium til stor størrelse
Begge har et nøytralt blomsterfôr.
250 kr per stk inkl. MVA + porto 



Melkebondens bag
(samme som de over)
2 stk myke, 1 med lysrosa glidelås og 1 med mørkrosa glidelås. 
Medium til stor størrelse
Begge har et nøytralt blomsterfôr.  
250 kr per stk inkl. MVA + porto 

Sauebagen - solgt 
1 stk, myk, med lys turkis glidelås. 
Medium til stor størrelse
Nøytralt bomullsfôr. 
250 kr inkl. MVA + porto 


Og lageret økte …

Eller lager? Er det noe hyggelig ord for alt det vakre garnet jeg har hjemme?  Mens jeg tenker litt mer på det ordet kan jeg fortelle om d...