30.4.14

Koftefeber

Du trenger ikke å være Harry Hole for å oppdage at det går en koftevind over landet for tida. Jeg veit ikke hvem som starta den (jeg veit ikke hvem som avslutta den heller, vi har jo gått i kofter fra lenge før jeg blei født), men hvis jeg blir presset vil jeg trekke fram Annemor Sundbø og Livs Lyst med sin geniale Den Store Koftejakten. Og kanskje Unn Søiland Dale, som har designa så mye mer enn Marius-genseren. Og kanskje til og med Tove Fevang med sine bøker om klassisk barnestrikk? Og så vil jeg trekke fram den store koftegruppa på facebook, med 10 000 medlemmer.

Nordkappkofta av Unn S Dale, bildet er
tillatt lånt av NorwayKate
På Ravelry er det ikke så mange kofter ennå, da, men noen få. Og det er ikke til å komme utenom, jeg er også blitt påvirket. Det er kanskje ikke så pussig med så mange flotte strikka kofter som felles av for tiden.

For egen del tror jeg det begynte med et spørsmål fra en strikkende venninne, Movale.
 
Et bilde av en yndligsgenser i riktig fasong er et
veldig godt utgangspunkt for et mønster.
Hun har en kofte som hun har arvet, og som er altfor stor. Både til henne og til de fleste andre mennesker. Fordi koftene var store før. De var ytterplagg, de var i stedet for jakker. Så de var slitesterke og de var strikka i relativt tykk, tung ull.

Helt siden jeg begynte å lage strikkemodeller har jeg vært opptatt av figurforming, og etter hvert har jeg også skjønt at jeg er veldig glad i tynn ull - som blir til plagg som kan brukes som mellomlag. Så da Movale spurte om ikke jeg ville lage en jakke til henne med vossakoftemønster var garnkvalitet (Wollmeise "Pure") og fasong (feminin) det som var raskest avgjort.

Prøvelapp i Sknny Bugga!
Vi starta i oktober i fjor og nå ser det ut til å nærme seg et mønster. Det har vært endel andre beslutninger underveis, og ikke minst tar det tid å strikke en kofte med strikkefasthet 30 masker = 10 cm!

Det fins flere utgaver av Vossakofta, blant annet en med 2 forskjellige ruter og en med 4.

Feminin kofte med vossakofte-mønster
Vi har gått for den med 4, og som syntes, den får en vakker, kvinnelig fasong. Vi bestemte også veldig tidlig at det ikke skulle være typiske kofteermer (med sømmen nede på overarmen), men isydde med "ermekupler" - det også bidrar til et mer feminint, skreddersydd uttrykk.
Alle delene skal kunne strikkes rundt for så å klippes opp - dette blir ikke en jakke for nybegynnere. Jeg tror faktisk det er lettere for en nybegynner å strikke mønsterstrikk fram og tilbake enn å våge å klippe i strikk.

Jeg jobber med at mønsteret skal komme i 3 størrelser. Og kodeordet her er jobber. Velkommen tilbake.

29.4.14

Projos strikketreff, våren 2014

Duoen bak Projo produkter inviterte til Strikketreff i april i år, og 70 damer i alle aldre samla seg på Skarnes, 1 times vei nord for Oslo. Jeg var så heldig å bli invitert i egenskap av klippegeneralinne, eller å holde workshop i klipping som det mer nøkternt heter. Siden jeg lager en del mønstre med klipping, ehm, er det vinn-vinn for alle.


Vi hadde et mini-sinnasaujakkatreff her også, Ellen, Wenche og jeg. Jeg undrer meg på om det fins en eneste Sinnasaujakke som er lik en annen, jeg?

For egen del hadde jeg også kjempeutbytte av å høre på damene bak boka Hønsestrikk til Folket, Cecilie Kaurin og Linn Bryhn Jacobsen. 

Kofte holdes oppe av Miriam
De hadde med bøker for salg, hurra, og viste modellene. Og fortalte om facebook-gruppa si.

Så var det på tide for meg med kurs i klipping. Sånne workshop går altfor fort. Vi hadde ikke mer enn starta før vi måtte avslutte igjen. Så mens jeg samle trådene hos de siste (som i og for seg samla trådene sine fint sjøl) sydde Gunn kantene på en ny Villsau-jakke jeg hadde gjort i stand for å vise selve klippinga.


 Pen jobb, Gunn :)

Og hvis du lurer på hvor mye strikking det er mulig å få til på et strikketreff på 8 timer er dette svaret. Så langt kom jeg på Kirby Wirbysokkene mine.


Siden jeg skal holde kurs igjen i sokker strikka fra tåa og opp til høsten har jeg begynt å forberede noen modeller. Og så fikk jeg gitt et minikurs til Gro.

Tusen takk til Projo for en veldig hyggelig treff, og alle damene som gjorde det til en positiv dag! Og har du øyst til å delta på strikketreffet deres til høsten, les om hvordan her på facebook

27.4.14

9. podcastepisode: Bittas tålmodighet

Når jeg intervjuer folk til podcasten med pinner så bruker jeg Skype, og Get er internettleverandøren min. Av og til er det fullstendig kaos på Get-kontoret, og det var det mens jeg snakka med Bitta Mikkelborg. Jeg veit ikke hva de holdt på med, jeg, men makan til tålmodighet fra Bitta sin side til å lage denne episoden skal man lete lenge etter.

Bildet er lånt fra Sokkeboka til Bitta Mikkelborg, utgitt
Pax Forlag 2013
Og grunnen til at jeg forteller litt om dette (jeg burde lagt med noen lydfiler av meg som skriker ut, jeg var ikke tålmodig!) er at jeg tror Bittas tålmodighet med ustabil linje avspeiler hennes personlighet også. Med en facebook-gruppe på over 12 000 medlemmer, med bok som blei laga over mindre enn 1 år og jobb ved siden av, da er det behov for å holde hodet kaldt.

Hør opptaket her på nettet eller i iTunes, og les notene her.

Kudos, Bittami, du var et forbilde å prate med.  

24.4.14

Helgemoro!

Garnbutikken Projo-produkter spurte meg om jeg hadde lyst til ha et workshop i klipping på deres Strikketreff denne våren, og nå er våren her og nå er strikketreffet her og jeg skal holde workshop, hurra! Jeg skal opp til Skarnes på lørdag og treffe - minst - 65 andre strikkeglade. Selv om jeg håper det blir litt færre på klippekurset mitt, da.

Men spørsmålet, det evige spørsmålet, er, hva skal jeg strikke på?!
Jeg var så heldig å vinne et fantastisk flott sokkegarn på podcasten til Suburban Stitcher Podcast i februar, og lurer rett og slett på om det blir det.

Vinnergarnet
Garnet er farget av en uavhengig garnfarger i USA, KirbyWirby - som er så populær at hun sjeldent eller aldri har garn i butikken sin. Høres det kjent ut? Jepp, I've been down that road before. (Hvis du likte garnet så kan du følge henne på gruppa på Ravelry, hvor hun informerer om når hun legger ut garn.)
Garnet er selvstripende så jeg tror det vil bli perfekt til tå-opp-sokker.

Sokker er greit å strikke på et strikketreff, ikke sant?

23.4.14

Sinnasaugenseren for barn er publisert

Da er det gått 6 måneder siden ukebladet Familien publiserte Sinnasaugenseren for barn første gang og da kan jeg publisere det selv også. Veldig flott måte å ordne det på, Familien :)


Mønsteret kan kjøpes for 30 kr + mva her.

Hvis du ikke kjenner det så kommer det i 4 størrelser, fra 1,5 år til 7 år. Det strikkes nedenfra og opp og kommer med en forklaring på forkorta rader bak hvis du ønsker det. Det er en genser som passer like godt til gutter som til jenter. Syns jeg :)

Bildet er lånt av garnbutikken Mauds garn på Lillestrøm 
Genseren er strikka i Kauni, 1 ensfarga og 1 med lange fargeskift. Siden det kan være litt vanskelig å få fargene fint til ermene med Kauni er det også en liten forklaring på det i mønsteret. Men det er ikke noe i veien for at denne genseren kan strikkes i Sandnes Tove, Rauma Finull, Sjølingstad 2-tråda eller Hifa Ask - alle de er gode ullalternativer. 

18.4.14

Podcast-informasjon

På grunn av påsken og påskeferie i denne enden (jeg er sikker på at det gjelder i andre også) så blir det ingen podcast-episode 20. april. Den er utsatt til søndagen etter, 27. april.
Men da kommer det til gjengjeld en skikkelig strikkekjendis, gled dere!  

Illustrasjonsbilde 
Velkommen tilbake. Og god påske :)

11.4.14

Husene trenger folk

Som nevnt slår jeg et slag for genseren til Marit, Barnegenseren med by/husmotiv og raglanfelling. Og blant alle dere som var så hyggelige å kommentere har jeg trukket ut tre jeg gir mønsteret til. Det norske mønsteret, for nå har hun kommet med engelsk mønster også. Hurra, Marit!

De som får det via Ravelry, er:
Piaprikk
Dati
Glimmeline

Artig at det er så mange som leser bloggen min og som jeg ikke kjenner på Ravelry. Det må jeg gjøre noe med ;)

Sjøl har jeg begynt på genseren, og på pinner 3 mm så klarte jeg nesten helt å treffe på strikkefastheten. Det blei 23 m per 10 cm og 60 cm i vidde - nærmere enn det klarer jeg vel neppe å komme. Og jeg som aldri klarer å treffe på strikkefastheten i mønstrene. Ikke for det, jeg er ikke så veldig opptatt av det, barn vokser (inn i for store gensere).

Mabe58s Husgenser
Jeg er litt usikker på om det blir denne som blir med til London i påska, da. Jeg er ferdig med mønsteret på voksenutgaven av Tute-Tuva, og har kjøpt garn - og har veldig lyst til å starte på den.

Garn fra mohairgeita fra Telespinn, Telemark
Oransje bunn med lilla kanterog lilla ugler. Og et lite blomstermotiv. Spørs om ikke jobb går før husene akkurat nå. 

8.4.14

Liten husgenser

Nei, ikke mitt mønster denne gangen, men flinke Mabe58 på Ravelry. Hun deltok i Regnbuefebruar-samstrikkinga som jeg arrangerte, men jeg hadde lagt merke til det hun holdt på med før det, jeg hadde sett disse fine vottene.

Bildet er Mabe58s
Denne genseren, som er en variant over denne genseren, er i hvert fall hennes bidrag til Regnbuefebruar.

Den fins i 1 størrelse akkurat nå, Marit er ikke så vant med å skrive mønster ennå. Men hva med å støtte henne med å strikke den? Jeg gir bort 3 mønstre til 3 stykker som går inn på Ravelry og skriver en kommentar på genseren, lenke her. Er du ikke medlem av Ravelry, sier du? Da får du skynde deg å bli det ;)

For at jeg skal vite om du har lest denne bloggposten må du nevne det hos henne (eventuelt komme tilbake hit og fortelle hva nicket ditt på Ravelry er). La oss se … innen fredag 11. april kl 18? 

7.4.14

Sjølingstad Revisited?

Sjølingstad Uldvarefabrik er en museumsfabrikk i virksomhet, og ligger rett utafor Mandal - ca 8 km nordover. Fram til 15. april har de en strikkeutstilling og derfor ønsket de å lage litt liv rundt det. Et levende museum trenger liv.

Judith og Ellen - fordi et levende museum trenger folk som brenner.
I løpet av utstillingen har de allerede hatt strikkekafe og omvisning med Lone Arnsted og Bodil Nilsen Hodne.

Lones skjerf, Bodils tepper
For virkelig å samle alle lokale strikkekrefter inviterte fabrikken til Strikkelørdag, lørdag 5. april, og - inviterte også Torirot Design (Tori) og meg til å komme og prate om våre strikkemønstre.

Vi fikk låne huset til gamle-disponenten mens vi var der.
Og ja, jeg har lært, neste gang blir det med koffert!
Tori har strikka endel i Sjølingstadgarnet, og selger også mønstrene sine i butikken. Hvis du lurer fins garnet både i 2- og 3-tråds, og om jeg skal sammenligne med noe minner det om en noe tykkere kvalitet enn Finull og 3-tråda fra Rauma. Garnet er en sideproduksjon, det er først og fremst de gamle ullpleddene i gamle mønstre som lages på fabrikken.

Sjølingstadgarn som produseres og selges på Sjølingstad. Rein ull selvfølgelig.
 Strikkelørdagen (twitra kontinuerlig om her) inneholdt program fra klokka 11 til klokka 17, i museumskafeen på Sjølingstad. Mange hadde tatt seg turen opp og alt var på skinner. For et generøst publikum vi møtte, så vakker ramme, så godt organisert.

Tori holder et noe impulsivt kurs i dobbelstrikking. 
Siden jeg kjenner Toris produksjon relativt bra var det særlig innlegget om Husflidens salg av Mandalvotten og ikke minst Telespinns innlegg om sin garnproduksjon i Seljord kommune i Telemark.

Garn fra Telespinn selges på Sjølingstad Uldvarefabrik også
Jeg ønsker å skrive mer om det litt seinere. Jeg har blant annet kjøpt garn av dem for å lage voksenmodellen av Tute-Tuva. Det syntes på bildet som varm oransje og lilla.

Og selvfølgelig var det for egen del også veldig artig å møte folk fra Rogaland og omliggende områder som hadde tatt seg turen til Sjølingstad med Sinnasaujakka si. 

Fargerike sauer - sinte eller ei
Og toppen av kransekaka - frk. Badegakk stred til verks etter at jakka hennes hadde ligget uklipt i 8 måneder.

Sjølingstad planlegger et nytt, stort strikketreff, kanskje allerede i september i år. Er det noen som har lyst til å være med? 

6.4.14

8. podcastepisode: Lone Arnsted og fargemisjonen

Farger er politikk. Den som ikke tror på det kan bare tenke tilbake til Kosmos beige dress på Nato-møtet i 1994. Farger er signal, farger er makt (svarte hijab), og - vi velger partnere basert på farger. Helt fra vi er babyer har farger betydning, og likevel velger vi bort fargene når vi blir voksne. Tenk en middel, norsk bussholdeplass. Tenk kvinner (og menn) som ønsker respekt i næringslivet.
- Rosa skjorte? Er ikke det helt homsete, da?
Som om ei rosa skjorte gjør noe med den seksuelle legninga di. Som om en farge skulle bestemme hvem du var.

Lones Viajantes av Martina Behm
Det vil si, Lone har en misjon om å spre det glade budskapet om fargene. I denne episoden av strikkepodcasten med pinner snakker vi særlig om valg av farger og strikking. Og om hvem som kler hva, kanskje det til og med fins homser som kler rosa … ?

Jeg er sikker på at det er flere enn meg som får en liten åpenbaring.

Opptaket kan du høre her (eller på iTunes), og alt vi snakker om er lenka her … 

2.4.14

Strikketreffet i Oslo, 2014

I helgen var jeg på Strikketreffet i Oslo, arrangert av to jenter og for det meste reklamert for via strikkeforum som Uformelt. Jeg meldte meg på i fjor også, men da turde jeg ikke å gå. I år var det lettere siden jeg skulle holde workshop i strikkeklipp.


Bare masse pinner, masse garn, masse damer, i fine lokaler. For en flott ramme!



Mange kom flyvende fra hele landet på fredagen og blei på hotellet hele helga, mens noen av oss kom som dagpasienter (!) på lørdag da det skulle være salg av garn. Tulliballs garn for eksempel.

Garndufter fra Tulliballs stand

Mellom hei'ing, spising, softis-eting, garnkjøp og titting hadde jeg to workshop i klippestrikk. Det er de to første jeg har holdt, og det var godt jeg hadde takknemlige, hjelpsomme og flinke studenter. Det noe én ikke hadde fått med seg var det en annen som kunne hjelpe sidemannen sin med.

Fra lapp til jakke
Og resultatet blei bra over hele linja.

Heklemetoden
Jeg var så heldig å få et nøste Tulliball-garn i yndlingsfargen min fordi jeg hadde fått lov til å kose meg med å lære bort klipping i strikketøy - verden er urettferdig! Men Kranglefant? Jeg føler meg ikke helt hjemme i det navnet altså.

Tulliballs garn

Toppunktet - for min del - var da alle samla seg med Sinnasaujakkene sine og vi tok felles bilde. Tusen takk, damer!


Og så var det hyggelig at den nyeste barnejakka, Tute-Tuva, blei så godt mottatt. Mønsteret på barnejakka er ferdig, men jeg trenger fortsatt å gjøre ferdig voksenjakka. Da blir mønsteret publisert.

Akkurat passe i Tute-Tuva
Dette er et treff som lages helt på dugnad, av entusiastiske pinnedamer så all kudos til dem, tusen takk for at dere gidder. Vi får vel bare håpe at når dere har landa, at dere vil påta dere ett år til.

Andre som har blogga fra treffet, er
frk. Snupp
Hanne
Hobbyugla

Og lageret økte …

Eller lager? Er det noe hyggelig ord for alt det vakre garnet jeg har hjemme?  Mens jeg tenker litt mer på det ordet kan jeg fortelle om d...