3.6.12

Íslensk sjónabók

OK, jeg har falt litt av lasset med å omtale strikkebøker og her kommer det en bok som ikke ligger på noen liste i det hele tatt. Ennå.

Jeg sier som Hespetreet, jeg er en skikkelig nerd. En som går avsted og kjøper en bok til 900 kr er mer enn vanlig interessert i sitt emne. Det vil si, det var mer snakk om en bestilling.
- Skal du til Island, Blue Bell?
- Ja?
- Vil du kjøpe med en bok til meg?
- Klart det.
- Til og med en som koster nesten 1000 kr?
- Ikke noe problem det.


Da hun kom hjem fortalte Blue Bell at hun hadde hatt en overvekt - jeg hadde ikke fortalt at den veide en kilo. (Men jeg tror det er alt garnet hun kjøpte, jeg da ;p)


Boka er egentlig en vitenskapelig samling av 10 mønsterbøker fra så tidlig som 1600-tallet. Det er veldig lite tekst i den, og det som står står både på islandsk og engelsk. Den er organisert rundt disse 10 original notatbøkene, noen har mye alfabet, mange har små mønstre, noen har litt større. Jeg har sett at noen av dem må ha flere farger for virkelig å få fram mønsteret, evn må de omarbeides litt.


Det jeg tenker - og det de som satt rundt meg som så i boka også så - var at her var det mange muligheter for tepper; store flater. Noen av dem kan nok også brukes i votter og som enkeltdekor, men det er mye store mønstre her.

Dette ser ut til å være en sånn bok som kan tas med på en øde øy ... forutsatt at man også har garn og pinner med deg da.

Tusen takk, Blue Bell!

23 kommentarer:

 1. Skal faktisk mellomlande på Island i sommer - men de selger den kanskje ikke i flyplassbutikken...

  SvarSlett
 2. Boka så helt fantastisk ut! Godt du fikk den pent overlevert - jeg hadde nok vært ganske gnien hadde jeg fått tak i denne :-)

  SvarSlett
 3. Torirot, Blue Bell fortalte at hun trodd hun hadde måte lete etter boka, men den var overalt. Så kanskje den er i en bokhandel på flyplassen også?

  Marit, jeg har allerde skrevet i den. Jeg har en bok som Johan Bojer har notert i (uten sammenligning forøvrig), og mener det er vår plikt å gjøre det samme til ettertiden. Men ikke bibliotesbøker altså.

  SvarSlett
 4. Utroooolig lekker bok. Takk for titten!!!=D Gleder meg til å se hva du tryller frem etter å ha blitt inspirert herfra!

  SvarSlett
 5. Fantastisk. Et kupp. Takk for tips, tror jeg må bestille en tur til Island ;-)

  SvarSlett
 6. wow, what a gorgeous book! do you have design ideas?!?! new pattern, maybe?

  SvarSlett
 7. Anonym4.6.12

  Oj for en flotters bok.

  Kjenner ikke noen som skal til Island, jeg. Dessuten har jeg vel ikke 900 kroner til overs heller :)

  Marianne

  SvarSlett
 8. Veldig stor samling godterier!!! Men vi trenger ikke reise til Island - fant den her online: http://shopicelandic.com/en/store/islensk-sjonabok-ornaments-and-patterns-found-in-iceland

  Noen ganger skulle man hatt bursdag to ganger i året...

  SvarSlett
 9. For en kulturskatt! Heia de som har gjort samlingen mulig, og heia strikkere som viderefører bruken av den.

  Lekker!

  SvarSlett
 10. Googlet bilder av Íslensk sjónabók og fikk da en enda bedre sniktitt i boka, fantastisk!

  https://www.google.no/search?q=%C3%ADslensk+sj%C3%B3nab%C3%B3k&hl=no&prmd=imvns&source=lnms&tbm=isch&ei=cRPNT5PaNab-4QTMvP3pDw&sa=X&oi=mode_link&ct=mode&cd=2&ved=0CE4Q_AUoAQ&biw=1366&bih=667

  Tror jeg vet hva jeg ønsker meg til bursdagen min i sommer.... venter til og med familiebesøk fra Island så jeg tror jeg skal sende en ønskeliste dit snarest :)

  SvarSlett
 11. Det såg ut som en utrolig spennende bok! Jeg er så utrolig fasinert av det vognteppet du har lagt ut mønster til. Det er noe av det vakreste jeg har sett! Når det en gang blir småtroll her i huset skal jeg definnitivt lage et slikt. Jeg er veldig glad for at du har lagt ut oppskrift!

  SvarSlett
 12. Denne kommentaren har blitt fjernet av en bloggadministrator.

  SvarSlett
 13. Dette må jo være en bok som faller rett inn i dine fantastiske evner til å designe. Jeg gleder meg virkelig til å se hva du "finner på"! Lykke til !

  SvarSlett
 14. Jeg forstår godt din "nerdethet". Sånn må man jo bare la seg fascinere av!

  SvarSlett
 15. Denne boka, denne boka. Jeg elsker den fortsatt!

  SvarSlett
 16. Jeg skriver også i bøkene mine, for det skal man jo gjøre. Denne boka har gått meg hus forbi, men nå er jeg veldig fascinert og har satt den på ønskelista. Hvordan jeg skal få råd til den, for ikke å snakke om tak i den, aner jeg ikke...

  SvarSlett
 17. Den boken har jeg også lyst på! Jeg så den på Island men hadde allerede brukt opp hele budsjettet mitt på Lopi garn! Så nå håper jeg vi tar en tur tilbake! Takk for påminnelsen!

  SvarSlett
 18. For ein fantastisk kulturskatt. Skulle ynskje me hadde hatt noko liknande i Norge.

  SvarSlett
 19. Google won't translate for me at the moment but I'm sure I'm not the only one remarking that of course the book is worth it :)and yes, there are still lots of us that appreciate those sorts of texts. Yay for you for finding it!

  SvarSlett
 20. Den der er vel egentlig på linje med Snorre, og bør derfor være i de fleste hjem! Nydelig!
  Nå ble jeg plutselig litt i stuss, er slett ikke sikker på om jeg har Snorre her i huset, eller om det er mamma eller pappa som har den....

  SvarSlett
 21. Har du kommet helt i feriemodus? Syns det er så lenge siden sist blogginnlegg og jeg sjekker inn flere ganger i uka for å se :) dette er ikke kritikk, men mer ett kompliment at ett innlegg er savnet ;)

  SvarSlett
 22. Den boka må jeg bare ha, hi hi hi! Takk for titten og tipset!

  SvarSlett
 23. Eg leitte lenge etter Alice Starmore si Aran Knits, og slo til då eg fann ei i god stand på Amazon.Den kosta meg meir enn 900,-

  I ettertid er visst boka trykt i nytt opplag - og kostar ikkje så veldig mykje.

  Ein dag når eg blir tålmodig og flink nok, skal eg nemleg strikke St. Brigid. Flottaste gensaren eg har sett.

  SvarSlett

Jeg blir kjempeglad for alle kommentarer, selv om jeg ikke svarer hver i sær :)
Dessverre har jeg måtte skru på ordrebekreftelse fordi jeg får så innmari mye spam. Håper ikke dette gjør det altfor vanskelig for deg å kommentere.

Og lageret økte …

Eller lager? Er det noe hyggelig ord for alt det vakre garnet jeg har hjemme?  Mens jeg tenker litt mer på det ordet kan jeg fortelle om d...