23.11.10

Zimmermanns prosentsystem

Bildet er lånt av Knitpicks
 Jeg har tidligere nevnt den britiske overklasse (redigert) dama som ble en stor strikkeguru i USA på 60-tallet og framover, Elizabeth Zimmermann. Ikke bare har hun skrevet mange bøker som fortsatt trykkes opp og regnes som skatter og like nødvendig som gode strikkepinner, skapt et forlag som lever i beste velgående (Schoolhouse Press), skapt en datter som er minst like berømt og anerkjent som henne selv, Meg Swanson, men i tillegg skapt uvurderlige redskaper for oss strikkere som ikke er så gode på å strikke etter mønster.

 - Lag ditt eget, sier Zimmermann.
Og dette er sånn du gjør det.
Her "EPS" (Elizabeth's Percentage System) is still widely used by designers: it consists of a mathematical formula to determine how many stitches to cast on for a sweater, given that the sleeves and body are usually proportionate no matter what yarn or gauge is used.
skriver Wikipedia.

Eller for å si det på norsk: Siden de fleste kropper er skapt omtrent likt (tenk Vitruvian Man av de Vinci) står de forskjellige delene i forhold til hverandre i et system som kan settee opp i en matematisk formula. Det er dette som er hennes prosentsystem, og som gjør at vi kan strikke en genser tilpassa akkurat vår kropp.


Bildet er lånt av Knitty
Helt konkret: Du måler deg selv over brystet. Dette er utgangspunktet for alle de andre tallene du får. La oss si du er 108 cm, tilfeldig valgt; ikke posete, ikke stramt.
Du har et garn som hvis det skal bli 108 cm over brystet gir deg beskjed om at da må du ha 270 masker. Hvis du ha det posete må du legge til masker. Vrangborden skal være 90 % av 270 masker, altså legger du opp 243 (vanligvis 242 el 244 hvis du vil ha vrangbord med ribbestrikk).
Ermene skal være 20 % av 270, altså legger du opp 54 masker, og øker til 40 %, altså til 108. Åpningen skal være 45 % av 270, altså skal du til slutt felle til 122 masker. 

Dette er tallene du bruker hvis du har laget deg en prøvelapp med akkurat dette garnet som viser - som sagt - at du trenger 270 masker over brystet. Viser garnprøven at du trenger 180 masker over brystet må du bruke 180 som utgangspunkt for de andre beregningene.

Hvis jeg kan legge til en faktor i dette regnestykket så vil jeg legge til erfaring. Min erfaring f.eks. er at 20 % er litt i minste laget rundt håndleddene. Jeg bruker sjøl ofte nærmere 25 %. Hvis man har litt trinne overarmer i forhold til kroppen ellers, ønsker man kanskje også å øke litt mer enn til 40 %. Og å felle til 122 masker rundt halsen vil variere i forhold til hvor høyt opp du ønsker den - eller hvor trang/løs, og om det er en jakke framfor en genser.
Men dette er detaljer. Systemet fungerer - prøv da vel :D

16 kommentarer:

  1. Tusen takk for en aldeles utmerket forklaring! Akkurat det jeg lurte på, akkurat det jeg trengte :D
    Dette skal jeg prøve, det er hetl sikkert!!!

    Ha en fin dag!

    SvarSlett
  2. Tak for din dejlige og inspirerende blog! - Du får altså ikke lov til at kalde *Sankt Elizabeth* for 'en overklassedame'. Hun kom fra det jævne borgerskab, rejste hjemmefra som 16-årig og klarede sig selv derfra. Hun har skrevet om sit liv i 'Knitting Around'. EPS rules :)

    SvarSlett
  3. Fantastisk! Tusen takk for dette. Det skal jeg jammen prøve. Ble også inspirert av ekornjakka di, som du har strikket spesielt til dine mål. Jeg har akkurat begynt på en tunika til meg selv, og skal prøve å modifisere mønsteret litt etter min egen figur. EZ vil helt sikkert hjelpe! Takk igjen!

    SvarSlett
  4. Har strikket en genser (til mannen min) ved hjelp av prosentene og endte også med å bli nødt til å justere prosentene en del. Passformen på "prosentgenseren" er videre enn den relativt tettsittende genseren jeg hadde tenkt meg. Så jeg rekket opp en hel genser. Men - når man har prøvd det en gang kan man jo justere prosentene i forhold til egen kropp og designønsker, og så har man jo plutselig en standardoppskrift man kan bruke til å strikke i et hvilket som helst garn, hurra!

    SvarSlett
  5. Anja, hvordan kan den ha blitt videre enn 100 % hvis du ikke la til mer masker? Det skjønner jeg ikke? Er det ermene du tenker på, at det var de som ble posete?

    Mikaela, ups! Det skal jeg rette umiddelbart, sånt kan man ikke gjøre mot folk, det er jeg enig i.

    Ninne :) Ellers hadde jeg tenkt å sette i gang en strikk-en-egendesigna-jakke-sammen i januar, basert på akkurat dette systemt. Hvis du har lyst og tid må du gjerne være med?

    SvarSlett
  6. Hei!
    Så bra..., var ikke klar over at de var regnet i prosent til brystvidden. Når jeg har strikket etter eget hode, har jeg regnet ut vidden fra prøvelappen(noe som er riktig i forhold til vidden på bolen)men jeg har også gjort det på ermene. Vrangborder og hlas osv, har blitt litt tilfeldig.

    Takk for kjempeflott forklaring!

    Ha en fin dag!

    SvarSlett
  7. Takk for herlig skjematisk genserforklaring, jeg er tilbake i mattetimene på vgs. Har nemlig innsett at mine egne genserdesign fra da ikke passer formen lenger ,-)

    SvarSlett
  8. strikkepanja23.11.10

    Jeg er også en stor fan av EZ. Det er bra du deler dine positive erfaringer med bruk av hennes system. Jeg har prøvd selv også. strikket ovenfra og ned og kom helt skjevt ut. Men jeg må innrømme at jeg slurvet litt med strikkefastheten... Det er nok best å være nøyaktig! Jeg synes også det var litt vanskelig å få til jevne økninger.

    Synes det er en kjempeide å lage til en samstrikk av egendesignet jakke. Jeg henger meg med! Januar er en fin måned å begynne. Rene ark og nye farger :)

    SvarSlett
  9. Helt utrolig bra at det finnes et system, elsker systemer så dette skal jeg prøve meg på en gang. Tusen takk for forklaring ;-)

    mvh solfrid ¤

    SvarSlett
  10. Anonym23.11.10

    Tusen takk, da tror jeg faktisk jeg også skal klare å skjønne prosent system. Dette var bare uverdurlig informasjon, tusen takk Ann :o)

    SvarSlett
  11. Ah! Er dette prosentsystemet jeg har lest om hos flere strikkere, men aldri forstått hva innebar. Takk for den forklaringen! ;)
    Anne Tone

    SvarSlett
  12. thanks for the reminders about the EPS system LOL -- nice to see it in simple language. She does "talk" a bit in her books LOL

    remind me -- did you steek your squirrel Bugga sweater?

    In January I am DEFINITELY going to knit myself a cardigan. So there. I have said it. :)

    SvarSlett
  13. Fantastisk!
    Dette har jeg lurt på lenge. Men en ting funderer jeg på. Hvor måler vi over brystet? Er det tvert over puppene eller rett under? Var ute for at det ble målt under da jeg skulle strikke meg en tunika fra Drops en gang - og den passet slik som dama i butikken fant ut at jeg skulle ha.
    Men målet over og under puppene kan variere ganske mye.

    Ialleall, nå vil jeg prøve dette!
    Takk skal du ha;)

    SvarSlett
  14. Interessant problemstilling, Liv. Men jeg bruker over puppene, kanskje fordi de er temmelige flate her i huset fungerer det. Det jeg ser som problematisk er at ermene kan bli for store, ikke sant, hvis man bruker veldig stort tall over brystene? Men ermene kan prøves underveis da ... tenker høyt. Vil man da ikke ofte ha store overarmer?
    Zimmermann sier i denne sammenhengen heller ikke noe om inn og ut i midjen, og det er jo særlig aktuelt hvis man har store pupper - det er rart det der at man ser slankere ut i en jakke/genser som går inntil kroppen framfor i en pose.

    Kanskje noen må lage en ny matematisk modell for barmfagre kvinner?

    SvarSlett
  15. Anonym25.11.10

    Du fick det verkligen att se enkelt ut - tack för din så logiska beskrivning!

    Har sedan länge hennes bok men har tyckt att procentsystemet varit alldeles för krångligt att räkna ut (är nog för lat måhända). Men nu så, är det så här lätt kan nog också jag göra ett försök.

    Din ekorrkofta är ursnygg och tipset på en vettig mössa tackar jag också för.

    SvarSlett

Jeg blir kjempeglad for alle kommentarer, selv om jeg ikke svarer hver i sær :)
Dessverre har jeg måtte skru på ordrebekreftelse fordi jeg får så innmari mye spam. Håper ikke dette gjør det altfor vanskelig for deg å kommentere.

Og lageret økte …

Eller lager? Er det noe hyggelig ord for alt det vakre garnet jeg har hjemme?  Mens jeg tenker litt mer på det ordet kan jeg fortelle om d...