17.2.09

Vær klar for sår hvis du går i krig

No Chicken-genseren min nærmer seg Moskva. Stalingrad er tatt. Det har vært utkjempet mange slag, mange har falt, og det har vært en artig krig. Nå forventer jeg ikke annet enn at moskovitchene skal rulle ut den røde løperen og anse meg som deres nye mester og krigsherre.

Siden jeg er så utrolig dyktig på å lage gensere, mener jeg. Historierevisjonisme med en kvinnelig vinkel?

There is no possibility to get to Moscow via Stalingrad without blood on ones hands.
* Ups *

14.2.09

Og mot nord?

Jeg gjentar og gjentar og gjentar meg sjøl, men sånn er det når man (tror) har funnet svaret (;p) ... Ravelry er best. Garn, informasjon, hjelp, bilder, inspirasjon, mønstre, opplysninger, kvaliteter, inspirasjon, alt har de, og jeg tror rett og slett det ikke er mulig å gå tom. Sliten, ja, men tom?


Ikke for det, når det gjelder mønsteret til lua À la Oleana av Knitnetty (Ravelry-lenke) så kunne jeg kanskje ha kommet over den ellers også siden jeg abonnerer på bloggen hennes. Og siden jeg kjenner henne, dyktige Wenche :D

Men det var nå likevel på Ravelry mønsteret dukka opp da for meg da, men hun har nevnt den i et lite innlegg tidligere. Mønsteret er usedvanlig klart og velskrevet. Det er bare på norsk, men sånn er det.

Jeg har justert litt. Siden jeg ikke er særlig glad i Finull har jeg strikka lua i 2-trådet gammel serie, også Rauma, og sløyfet en diagramrapport (126 masker i stedet for 144). Og brukt pinner 3 mm.
For en gangs skyld en lue som er vellykka :)

Hat a la Olena
I have knitted Knitnetty's Ode to Oleana-hat. The pattern is only in Norwegian, but maybe if you ask her kindly ... ?

12.2.09

Mot vest, mot vest

Da jeg så denne alpakkavesten (Ravelry-lenke) ble jeg helt forelska, og bare måtte ha mønsteret. Og oppdaget at mønsteret var endel av en hel samling med flotte mønstre, Sandnes hefte: Til fjells 811. Jeg prøvde først å bestille via Sandnes sine sider, men ble avskrekket av portoen. Dessuten - hvorfor gå over bekken etter vann når heftet faktisk selges her i Oslo, Tjorven hadde både oppskrift og garn :)


Så denne vesten fra heftet strikka jeg i går, en halv dag tok den å strikke. Og så satt den som den skulle også!
Jeg som trodde jeg hata norsk garn og store pinner. Her må jeg seriøst begynne å tenke på nytt. Alfa minna mest om worsted yarn fra Malabrigo og Lammdochwolle fra Wollmeise. Altså garn av veldig høy kvalitet, men til en helt annen pris (jeg er sikker på at hadde Sandnes solgt garnet sitt i hesper i stedet for nøster ville det bli en favoritt blant oss garn-feinschmeckere også ;p).

Nå som jeg har kommet så langt at jeg har klart å strikke en vellykka vest, da skal jeg klare å strikke en vellykka genser også. Mot vest, mot vest ... :D

I am giving Norwegian wool and large needles a new chance after I fell in love with the patterns in this booklet from Sandnes, Til fjells 811.

9.2.09

After skiing

Sånn så badet vårt ut etter skituren på lørdag. Og etter at snille mannen hadde hengt det våte tøyet opp etter oss :)

Jeg er så kald på hendene før sirkulasjonen kommer i gang at jeg bruker to votter over hverandre, votten Very Terhi av Yarnissima og enkle votter strikket av Supernøtts hjemmespunnede garn. Så er det lua Felicity, og halsvarmeren Thermis - i Wollmeise. Selbuvotter til mannen selvfølgelig, og hans ullundertrøye og ullskjorte. Den fine lua kjøpte han på Island for noen år siden, og hadde han ikke allerede vært gift med meg ville han gifta seg med den, tror jeg ;)

Bruker du det du strikker?

Some of my knitted items hanging in the bathroom after skiing. I find it satisfieng that we actually use them :)

8.2.09

Djevelen er i detaljene

Ja vel, så høres det bedre utt på engelsk, da, the Devil is in the Details, men den er meningensbærende på norsk også, ikke sant?

Dette er bare et takkeinnlegg for alle som bidro til arm/erme-debatten. Det nytter jo ikke - for meg - å skrive inn erm i ordboka når det egentlig heter erme. Hadde jeg slått opp i en bok, ja, da ville jeg sikkert/kanskje sett det.
Det heter også - følge ordboka - et erme, ermet, ermene.

Nå skal jeg strikke videre på det andre ermet :)

This is a discussion on Norwegian language-post

7.2.09

Het høne

Her går det unna, snart ferdig med 1. arm (erm? erme? jeg slo opp i ordboka og finner bare erm på nynorsk. Jeg skjønner ikke hvorfor folk alltid retter meg når jeg sier "jeg strikker på en arm" til "du mener vel, du strikker på en erm"? Noen som kan forklare?).

Problemet er at jeg ikke vet hvor jeg skal slutte. Skal jeg strikke helt opp til armehulen, eller skal jeg slutte litt tidligere så de ikke blir for lange?
Jeg starter den andre mens jeg leter etter svar.

I am not sure how long this should be when knitting raglan? I don't want them to be too long, but of course I don't want them too short either. I'll start on the second while I wait to look for an answer.

6.2.09

Hysj, jeg tenker!

For snart to tiår siden strikket jeg denne genseren. Det er nok den siste genseren jeg strikka. Noe av grunnen er nok at den var ment til en voksen dame, men endte opp som eldsteguttens. Sånn er det med meg og gensere, de blir alltid feil.

Men en av målsetningene jeg har for i år er å strikke en genser på nytt. Jeg har allerede prøvd, fått hjelp og det gikk ad undas. Så da prøver jeg selvfølgelig på nytt.

Kaos tipsa meg om at det kan være lurt å begynne med armen ermet først. Og jeg som trodde det var juks å starte med det kjekkeste ;)

Siden jeg er godt på raglanfelling, og er god på mønsterstrikk, så gjør jeg et forsøk på å koble disse fordelene i denne genseren No Chicken - i hønsestrikk (du bare må følge denne lenka og se alle de fantastiske mulighetene!) ;)

Chicken Knitting
Well, that is at least the translation of this type of knitting. Very modern in Scnadinavia and the growing feminism in the 1970ies. As I am very bad at sweater knitting I'll start with something I am good at: stranded knitting and raglan.
Wish me luck :)

5.2.09

WIP: Sjal 'Mrs. Barista' del 5/siste

Vi avslutta sist del med å strikke den øverste kanten, del 4.

Nå skal vi strikke kantene, og - klippe opp ...

Plukk opp maskene langs den ene siden, gjerne med en litt tynnere pinne enn den du vil strikke med etterpå. Strikk også kantene på rundpinner. Når du kommer til enden av rundpinnen legger du - som i hoveddelen av sjalet - opp noen masker 7-8 stykker som skal syes og klippes opp etterpå, den også.
Strikk 10-12 omganger: 2 omganger med bunnfargen, så 8-10 omganger med 2 i bunnfargen, 2 i kontrastfargen, så 2 omganger i bunnfargen før du feller av.
Gjør det samme på den andre siden.
Det nederste hjørnet må improviseres litt. Hvis du bare plukker opp masker og strikker rett fram vil kanten bli litt trang når du bretter den over og syr den sammen på baksiden. Det jeg gjør er å tenke meg en skrålinje ut fra de to hjørnene hvor jeg på annenhver omganger øker to masker from til bretten, og så feller av 2 masker på annenhver omgang på baksiden av bretten.
Det blir ikke perfekt, men det blir bra.

Når du er ferdig med begge kantene dine vil sjalet se litt rart ut. Men ikke bli forskrekka, det nærmer seg slutten nå.

Nå skal det syes litt, og det skal syes på to forskjellige måter. Først skal du hente fram symaskinen og sy en tett søm med et par maskers mellomrom på alle de tre sårkantene.

Disse kuttes opp, først de to kantene som er mellom sidekantene.

Når det er gjort kan du legge ut sjalet på et rett sted, og klippe opp sårkanten på selve hoveddelen av sjalet.

Selvfølgelig kan man bare sy kantene inn over sårkanten nå, men jeg liker å feste de med nåler, da blir resultatet best. Når det er gjort kan man bare sy med vanlig synål og strikketråd.

Da skal sjalet være ferdig faktisk. Dampes lett, og så er det på tide med beundring. Håper du blir fornøyd med resultatet ditt :D

4.2.09

FO: Sjalet Mrs. Barista

Nei, jeg trenger ikke enda et tistel-sjal. Dette er strikka for at jeg skal kunne skrive oppskriften ved siden av, og siste delen av den kommer seinere i dag; dette er bare skryteposten ;)

Sjalet er en presang, heldigvis. Siden dette er det tredje tistelsjalet mitt har jeg etter hvert fått litt erfaring, men det gikk trøgt denne gangen. Det er ikke det at det er vanskelig, det er bare kjedelig med lange omganger.
Garnet er som vanlig Wollmeise, Barista og Natural. Det veier 510 gram, og jeg brukte litt mindre av den hvite enn av den brungrønne bunnfargen.
Det er Mille fra SnB-Oslo som står modell, takk for hjelpen :)

Finished with yet another Thistle Shawl. As this is a present I don't have to think about how to store it or when to use it :)

3.2.09

I kurven hjemme er det garn

Og dét er det største problemet jeg har ... Jeg står i døra til garnrommet mitt (å kalle det hobbyrom blir helt galt, det er et garnlager), og alt som ellers plager meg forsvinner fordi jeg blir så glad når jeg ser alt godteriet. Håp og drømmer, er det, og som gjør meg lykkelig :D)

Men når det er sagt: I det siste har det plaget meg litt at jeg strikker på så mange prosjekter på samme gang. Så jeg har skrevet bak øret at det jeg virkelig vil er å gjøre ferdig de tre store sjalene som jeg har på pinnene nå før jeg starter med noe nytt. Februar, tenker jeg, er en fin måned å gjøre ferdig ting, fordi premien kommer fortere :)
Premien? Å få starte opp med en genser. Og ha gjort ferdig tre store sjal.

I will use February to finish three large knitting projects.

31.1.09

Knapp igjen

For en stund siden oppdaget jeg Ikkenos sjablonger på Bislett.

Og siden jeg er veldig glad i gode sjablonger (en kjærlighet jeg har tatt med meg fra Bergen) så ble jeg ekstra glad da jeg også oppdaga at Ikkeno har begynte å legge ut sjablongene sine på flickr.

Snella og Petronella har omdanna noen av bildene hans til motiver på sine flotte knapper, og da var jo det en grei måte å få kunsten hans hjem til meg :)

Og siden jeg er i gang med flotte knapper bare må jeg vise HildeCs soppeknapper. Jeg tror ikke hun skjønte hva som traff henne da hun la dem ut på dawanda for et par uker siden?

26.1.09

Lekende lett, som Arne Næss ville sagt det

Bea lurte på om jeg hadde lyst til å være med på en lek. Og siden Ludens er mitt mellomnavn, så hoppa jeg i været, rakk opp hånda og talte varmt om mine hederlige hensikter.

Leken har følgende enkle regel: Gå til den sjette billedmappa di (enten du har den på internett eller lokalt på harddisken), og finn fram det sjette bilde, last det opp og si noe om det.


Først var jeg litt skuffa da jeg så hvilket bilde det var. Og lurte på om jeg skulle jukse, forskjønne sannheten som det heter. Men så slo det meg at det egentlig er et veldig godt bilde av meg: Garn. Wollmeise. Brunt. Sånn er Pinneguris verden for tida :)

Jeg sender stafettpinnen videre til et annet lekende menneske, Frk Badegakk :)

25.1.09

WIP: Sjal 'Mrs. Barista' - del 4

Det nærmer seg slutten nå. Det er bare slutten øverst og kantene igjen :)

Når man legger sjalet over skuldrene vil man helst ikke at kanten skal krølle seg rundt, man vil den skal ligge fint og tett over skuldrene og i nakken. Det skal vi ordne nå før vi begynner å strikke den øverste kanten, vi skal felle endel masker over 5 omganger.
1. omgang med felling: På siste omgang med blomstermønster feller man 1 maske mellom hver blomsterrapport. Det vil si at man feller 1 maske omtrent hver 29 maske.
Ikke bryt tråden på det andre nøstet, det vil vi bruke igjen om tre omganger når vi begynner på kantmønsteret.
2. omgang med felling: Første omgang uten blomstermønster strikker man rett med hovedfargen, ingen felling.
3. omgang med felling: Andre omgang uten mønster feller man igjen mellom ca. hver 28 maske, men denne gangen feller man over blomstene, ikke mellom. Dette er fordi fellingene ikke skal komme over hverandre.
4. omgang med felling: Tredje omgang uten blomstermønster, og som på omgang 2 så felles det ingen masker her heller .
5. omgang med felling: Første omgang av kantmønsteret. Det strikkes over 4 masker: 2 rett med hovedfargen, 2 rett med kontrastfargen SAMTIDIG som man feller også på denne omgangen. Men her feller man ca. hver 16. maske samtidig som mønsteret av 2 + 2 holdes.
Det var slutten på fellinga, og nå gjenstår bare 10 omganger med kantmønsteret, eller så langt du selv ønsker det skal være. Vil du ha det kortere enn 10 omganger så må du huske at denne kanten skal brettes over på baksiden.
Fell av, og la det være igjen en lang hale med hovedfargen. Den kan du bruke når du skal sy kanten.


Her er et bilde av den lange tråden som jeg valgte å kutte av, og som jeg bruker når jeg syr inn kanten på baksiden.


Neste gang skal vi plukke opp masker till sidene, og så gjenstår sying og oppklipping.

Forrige del, del 3

24.1.09

Nordiske føtter haster avgårde

Siden vi ikke har bil handler vi sammen på lørdager. Og da gjelder det å være tidlig ute. Særlig i Bogstadveien (som er vår handlegate). Ikke bare blir det fullt av folk der etter 11, men det virker som de som jobber i de forskjellige butikkene får høyere og høyere kinnben utover dagen.

Så det gjelder å komme seg dit fort! I dag hadde vi en hyggelig opplevelse, vi traff på en butikkmedarbeider som både var dyktig og som ikke så på oss som kravlende krek. Kanskje den såkalte finanskrisa gjør noe med folk? Til og med folk som jobber i Bogstadveien?

22.1.09

Nordiske føtter går på autopilot

Mitt tredje par med Brainless av Yarnissima. Men nå er jeg lei, nå får det holde.

Disse skal brukes på skitur (alle som kjenner meg veit at jeg ikke går på ski, så dette burde bli interessant) til helga, høye nok til å holde snøen vekk.

Håper det går kommer ny snø i morgen, som lovet.

Nordiske føtter dag 1
Nordiske føtter dag 2
Nordiske føtter dag 3
Nordiske føtter dag 4

20.1.09

Nordiske føtter som venter

Ja, her sitter jeg. På strikkekafe, helt alene. Og tar bilder av føttene mine (dere får bare tro meg på mitt ord, jeg har ikke kamerakabel med og kan ikke laste opp bildet ..., har lasta opp bilde vel hjemme), mens folk rundt meg sitter og drikker kaffe og Jamie Cullum synger en femtitallsklassiker i bakgrunnen (What a Differance a Day Make), og ute begynner det å bli mørkt selv om verden er hvit, og her inne er det varmt gult av stearinlys og lysegule lampeskjermer.


Jeg venter på at alle skal komme og feire Irene - som fyller 40 og er klar for party :D

19.1.09

Nordiske føtter går og går

Dag to av uka med Nordiske føtter :: Nordic Feet starta tidlig.


Jeg skulle bare fotografere noen ferdige sokker, Brainless (Ravelry-lenke) av Yarnissima. Det er virkelig hjerneløs strikking, pinnene gikk av seg selv. De er laget i et sokkegarn jeg fikk i et bytte via Ravelry, de er blitt nye yndlingssokker.

Joda, jeg skal ut i snøen også. På (inntil videre) hemmelig oppdrag ... ;D

Dag 1 av Nordiske føtter

18.1.09

Nordiske føtter går igjen


Merete Veian inviterte (blant annet) meg til å bli med på en ny runde med Nordiske føtter :: Nordic Feet, og siden jeg syns forrige var artig blei jeg med engang til, jeg.

Jeg gikk til jobben klokka kvart på syv i dag tidlig. I snøvær. Og det var enda mer snøvær da jeg gikk hjem ved 16-tida. Det snør, det snør ...