24.4.07

Ferdig. Flower Basket Shawl.


Da var jeg ferdig med Flower Basket Shawl'et. Jeg må innrømme det har vært både gråt og tenners gnissel. Og - jeg har altså kasta det i gulvet i ren frustrasjon fordi jeg ikke skjønte hva som skjedde på pinnene.

Men det skal også sies at dette var nok ilddåpen på et lace-sjal. Det er noe med å komme inn i tenkemåten. Jeg tenker for meg selv at det vil bli mye lettere neste gag jeg strikker trekantsjal om enn i et annet mønster. Det å begynne med tre masker og avslutte med over tre hundre, med et midtparti der det som skjedde på hver side er speilvendt, ja, jeg har rett og slett aldri prøvd det før. Og nå er jeg erfaren, jeg også :)

Sjalet veier 80 gram, og jeg strikket 13 rapporter. Siden jeg fortsatt bruker garnet fra Oleana så kom sjalet på den nette prisen av 6 kroner.
Som syntes er det et middels stort sjal. Jeg har dampet sjalet, ikke blokka det. Jeg skal ved anledning lage enda et og det skal blokkes bare for å se forskjellen.

21.4.07

Min første Ballband Dishcloth


På Husfliden i vinter så jeg en jakke som var strikket i teknikken på bildet til venstre. Og jeg prøvde å få hjelp til å skjønne hva som foregikk i mønsteret. Hvordan var det mulig? Hva var teknikken? Men nei, de kunne ikke hjelpe meg.

Og så har jeg selvfølgelig sett det dukke opp med jevne mellomrom, særlig BenteB har vært en ivrig talsperson. Men ingen har fortalt meg hvordan, gitt meg mønsteret. Jeg har liksom fått inntrykk av at man måtte kjøpe boka Mason-Dixon.

Så feil kan man ta, i dag fant jeg denne oppskriften:D). Så kanskje jeg ikke har prøvd så veldig hardt? På nettet ligger det millioner av bilder på akkurat denne kluten. Jeg liker særlig godt denne hvite, denne klassiske blå og disse mangefargede.

Og da fikk jeg strikket min første lapp. Den er i ull og kan ikke brukes til noe ting. Men jeg fikk endelig gjort den :)

20.4.07

Ferdig. Hekla teppe.


Da jeg satt og heklet kanten rundt dette teppet så slo det meg: Jeg tror kanskje dette er mitt siste store hekla teppe. Med vekt på tror, fordi jeg har veldig mange lapper etter tidligere tepper - også dette - og kanskje jeg en dag får meg til å sy det sammen?

Dette teppet er som jeg har nevnt før, en raptus etter et heldigere slag. Jeg var aldri helt forøyd med dette og da er det et skikkelig åk å sitte og gjøre det ferdig.

Ferdig? Nja. Ikke helt for å være ærlig. Jeg har hekla inn alle trådene etter hvert, men de må festes på en pen måte også. Så det er ok et par timers jobb igjen enå. Har jeg lov til å skrive ferdig da?

19.4.07

7 rapporter


Nå er jeg kommet til de syv rapportene som oppskriften på Flower Basket Shawl foreslår at man skal strikke før avsluttende kantmønster. Men som syntes på bildet - og som anbefalt i denne tråden på Hobbyforum - så er det for lite for et voksent menneske. Mens eunnyjang har 7 rapporter, og ser ut til å klare seg bra med det. Men hun strikker på litt tykkere pinner enn meg. Jeg strikker i veldig tynn ull (Sandnes garn), på pinner 3,5, så det har jo noe å si også.

Så jeg strikker videre. Og må fortelle at det går så mye bedre nå. Det er som Strikkelise sa i en kommentar her tidligere: Man lærer seg oppskriften etter hvert. I begynnelsen kunne jeg ikke tro jeg ville klare det, men det har skjedd at seg sjøl etter hvert som jeg har slitt med det. Sjalstrikkingen er framtiden, kjenner jeg :)

Blokking ... forts.


Hm. Jeg blei litt personlig involvert i en diskusjon på hobbyforum.no så det er tydelig at emnet opptar meg. Eller så er jeg bare sta som et esel og en uforbederlig kverulant.

Men temaet er interessant
. Det er sant at jeg på noen områder er lat (jeg liker ikke husarbeide av den gode grunnen), og prøver å korte ned fra start til ferdig resultat. Og hvis det ferdige resultatet bare er avhengig av at jeg sjøl vet og ingen ser at jeg har korta hjørner, så har jeg ikke noen problemer med det.
Tror jeg.

Når jeg ser og leser innlegg som dette til Stephanie så forstår jeg at noen synes dette er enda viktigere enn det jeg syns, men det betyr ikke at jeg akspterer synspunktene ;)

Ikke hør på meg. Jeg er blitt personlig fordi jeg er lat. I bunn og grunn :) Lisa, blokk sjalet ditt så blir det sikkert veldig bra!

18.4.07

Blokking ...


Dette med blokking (legge et vått sjal under press, for eksempel med nåler spent i en ramme eller lignende) av sjal som er strikket i blondeteknikk (lace) har undret meg en del. Jeg har lurt på om det i det hele tatt er nødvendig, eller om det bare erstatter damping, som jo er en teknikk som er mer utbredt her i Norge. Jeg har skrevet litt om det tidligere.

Og så er jeg litt lat, også. Så jeg har tenkt at det strengt tatt sikkert ikke er nødvendig. Vaske det nye sjalet og så henge det opp til tørk har vært greit nok for meg. Og hvor i all verden skulle jeg blokke dette? Så jeg har ikke gjort det tidligere.

Men da jeg laget dette nye 'Birch', som jeg skal gi bort, tenkte jeg litt nøyere over det, og tok meg bryet med å tenke igjennom hvor jeg i så fall kunne legge det i press. Og det nærmeste er ofte det beste, jeg spente det opp på et teppe.

På forsiden syns jeg ikke resultate var så veldig forskjellig fra et vanlig vasket sjal, her sammenlignet med det grønne 'Birch' som jeg laget i mars. Dette med at mønsteret kommer mye bedre til rette etter blokking, at det åpner seg, som noen sier, det ser ikke jeg. Men det jeg ser er at formen blir penere.

Bildet viser det blå blokka sammelignet med det grønne som kun er vasket. Og kantene er jo betydelig penere på det blå. Og så ser det blå mer lacy ut (det er vel det som heter at mønsteret har åpent seg?). Men det syns ikke på forsiden, bare her på baksiden.

De er strikket i litt forskjellig garn, men likt nok til at størrelsen ikke skulle være så veldig annerledes. Så at det grønne er mindre er bare utslag av garnkvalitet, tror jeg, ikke av blockinga.

Konklusjon? Vet ikke ennå. Klarer ikke å bestemme meg for om jeg syns det er verdt bryet. Men som sagt, dét kan være utslag av at jeg er litt lat.

17.4.07

Ferdig. Håndklær. Og oppskrift.


Inspirert av en bitteliten oppskrift i det danske bladet Isabellas nr. 8/2006, har jeg strikket noen håndklær. Ja, jeg vet, det er veldig 70-tall aka 50-tall aka ... ? Men so what? Er ikke strikking litt gammeldags uansett? Sa hun unnskyldende og lett rødmende.

Egentlig begynte det med at jeg for ganske mange år siden kjøpte et par hvite bomullsnøster for å lage kjøkkenhåndklær med mønster i rett og vrang. Også etter inspirasjon (Hei, Gro ;p). Men jeg har ingen god følelse overfor bomull. Jeg liker det rett og slett ikke. Så det har aldri blitt noe av det. Inntil jeg så denne lille oppskriften i Isabellas, og tenkte:

- Når Isabellas kommer med mønster så er det sikkert lov å strikke håndklær.
Og så en mulighet for å bli kvitt det hvite bomullsgarnet mitt.

Jeg strikket ett hvitt, men det ble ikke så fint som det på bildet i bladet så neste gang jeg var i garnbutikken hadde jeg det med i mente at jeg skulle finne noe lignende bomullssgarn. Rart, til en som ikke liker bomull, ikke sant?
(Bildet er hentet fra Aller/ekiosken)

Så jeg fant noe grønt bomullsgarn, strikket og fant ved en annen anledning båndet og knappene. Jeg har gruet meg litt til å feste dette så det har blitt liggende en stund. Men nå er det ferdig, og jeg ble veldig fornøyd.
Jeg valgte å sette hempene i siden, da ville håndklærne henge penest. Jeg er litt usikker på knappene når jeg vasker de på 60, men som alt annet her i livet: Den som lever får se.


Oppskriften


Legg opp 50 masker i valgfritt bomullsgarn. Strikk fram og tilbake med 4 rett, 4 vrang. For penest kant ta av løst av siste maske og strikke første maske.

Jeg brukte ett nøste av 50 gram per håndkle, men Isabellas foreslo at ønsket man større håndkle og mer garn så bør man skifte i overgangene mellom rett og vrang, da blir det penest. Men det har ikke jeg prøvd.
Så vasket jeg håndklærne, og sydde på hemper og knapper i hjørnene.



16.4.07

Ferdig. Skiraste sjalen/'Birch' igjen.


Jeg har fått ferdig et nytt Skiraste sjalen/'Birch', strikket i garnet jeg kjøpte på Oleane-utsalget. I motsetning til Flower Basket Shawl hvor jeg må tenke mens jeg strikker, så strikker jeg Skiraste sjalen på autopilot. Det er likevel veldig morsomt å strikke sjal, med en gang jeg har kommet over den forvirrende første perioden hvor jeg ikke skjønner bæra.
Jeg har mange oppskrifter liggende og livet foran meg ...

Bare fordi jeg har moro av det har jeg regna på garnprisen på dette sjalet. Garnet kosta 75 kr per kilo og jeg har brukt 150 gram til dette sjalet. Det vil altså si ... i underkant av 12 kroner.

14.4.07

Føler jeg meg harmonisk i dag?


- Føler jeg meg harmonisk i dag? er spørsmålet jeg må stille meg før jeg setter i gang med en ny rapport på Flower Basket Shawl. Jeg fikk tipset av frk. Badegakk, og jeg tror det var et veldig godt råd.
Jeg er nemlig i gang med sjalet for tredje gang. Nå er jeg ferdig med 4. rapport. Det gikk feil sist gang da jeg prøvde å strikke og se Finn Schjøll på Frokost-TV samtidig. Mitt tips til dem det måtte angå: Det er ABSOLUTT HELT UMULIG å konsentrere seg om noe som helst når han kommer ut av TV-skjermen! Radio er tingen, ikke TV. (Og approps radio, jeg anbefaler den svenske radiostasjonen Världen som spiller verdensmusikk 24 timer i døgnet.)

Elite tipsa meg om å bruke postitlapper som linjal. Sånne lapper har vi ikke her i huset, men nøden lærer naken kvinne å spinne. Jeg klippet til en stiv - rød - kartong som jeg fester over mønsterert og skyver nedover. I tillegg har jeg tatt i bruk Supernøtts mønstermarkører, én i midten og to på hver side. Her skal ingen ting være uprøvd.

PS: Det pleide å ligge en oppskrift ute på nettet på dette sjalet, men jeg finner det ikke igjen. Er det noen som vet hva som har skjedd med det?

13.4.07

Presang-ønske


Jeg har snart årmål og via sambo har "svigerfar" spurt hva jeg ønsker meg. Så jeg har sagt - til sambo - at det er denne jeg ønsker meg. Via en kontakt har jeg et par av oppskriftene, men jeg syns boka og alle mønstrene var så vakre at jeg bare måtte.
Den boleroen som pryder forsiden skal bli det første prosjektet. Bare jeg blir ferdig med FB-sjalet ... Og "svigerfar" setter ferden mot Norli ;)
(Bildet er hentet fra bokkilden.no)

12.4.07

Trådløs, jeg?


Det ble stille, men det betyr ikke at jeg ikke driver med håndarbeide. Også.

Nå er jeg ferdig med bacheloroppgaven min, i dag skal vi fotograferes. Litt tidlig? Ja, det er det absolutt, men enkelte studenter reiser til varmere strøk i denne modulen og kommer ikke tilbake før vi er ferdige. (Hvis du ikke får sove om natta fordi du lurer på hva jeg holder på med, send meg en melding så skal jeg fortelle det, på privaten.)

skal jeg begynne med Flower Basket Shawl og hobbyforum vil være mitt faste tilholdssted de nærmeste ukene (jeg vil trenge mye hjelp).

Praktisk at jeg er trådløs ;)

Og lageret økte …

Eller lager? Er det noe hyggelig ord for alt det vakre garnet jeg har hjemme?  Mens jeg tenker litt mer på det ordet kan jeg fortelle om d...