25.11.06

Steinerskolens julemarked 25. november 06


Ikke pinnerelatert, men en håndverksmessig opplevelse likevel ...

Vi har ikke barn - lenger - på Steinerskolen, men sambo og jeg prøver å dra på Steinerskolens julemarked ved juletider. Om ikke annet enn for å kjøpe deres urtekrydder, som er verdens beste urtekrydder!

Det er to Steinerskoler i Bergen, en på Paradis og en på Skjold. Vi har bare vært på Paradis, men siden det er den største skolen her i Bergen så får vi nok med oss det vi trenger.

Vi er som sagt mest ute etter å kjøpe noen småting til jul, men både i fjor og i år ble vi - frivillig - overfalt av lærere som ønsket å opplyse oss. Og siden vi ikke kjenner noen andre så er det i og for seg greit. Altså, en blanding av kommers og utdannelse. Eller oppdragelse, rettere sagt.
Vi fant i år som i fjor syltede plommer, som er yndlingsdesserten vår om vinteren. Varm sakte opp de nedlagte plommene, og ha is over, mhmmm, ubeskrivelig godt.

Og så fant vi honninglys, også godt nå mot jul.

Bildene viser billedteppe laget av elevene i den videregående skolen, Steinerskolens egen pepperkakeby og en liten keramikknisse.

22.11.06

Krøpet til pinnekorset ...


Siden jeg ikke finner mine egne pinner så har jeg vært litt om meg - som det så pent heter - og spurt folk om jeg har kunnet låne pinner av dem. Og joda, folk har vært kjempegreie og lånt meg pinner. I størrelse 6,5 og oppover ;-/

Og når man låner så er man jo selvfølgelig hyggelig og sier "takk, det var akkurat det jeg trengte" (uten den ironiske undertonen som det fremstår med her ...). Men da jeg fikk lønning på mandag tenkte jeg at det var en av de tingene jeg faktisk ønsket meg, og så gikk jeg og kjøpte egne rundpinner. Finner jeg mine gamle igjen så får jeg heller gi dem bort til andre trengende. Nå skal det bli andre vester :-)

16.11.06

Oj, alderen tar meg igjen ;-/


Gamle helter blir plutselig som nye. Det føles som om det var hundre år siden jeg oppdaget Kaffe Fassett, den gang jeg var student i Storbritannia. Da jeg kom tilbake til Norge med bøkene hans følte jeg meg som missionær for en helt ny bevegelse.
Og når dette er sagt ... jeg kan ikke huske at jeg noensinne har strikket et helt plagg av ham. Jeg stjal ideene, og jeg ble oppmerksom på garnet Rowan, men mønstrene hans var altfor vanskelig for meg. Jo, jeg prøvde. Og prøvde, men fikk det aldri til.

Likevel så anbefaler jeg bøkene hans på det varmeste. Det er skattekister å dykke ned i, stjele av og få helt nye vidunderlige resultatet fra.

Her er to barnegenesere jeg lagde på slutten av 80-tallet, sterkt inspirert av Kaffe Fassett.


14.11.06

Anbefalt heklebok


Jeg har nevnt denne hekleboka før, men jeg ønsker enda sterkere å reklamere for den. Nå også fordi jeg har prøvd den.
Innholdsmessig er boka også et funn! Den er enkel å finne fram i fordi de første sidene er en oversikt over forskjellige mønstre. Siden jeg er spesielt interessert i bestemorsruter er det det som er mest interessant for meg. Og som du ser så viser boka flere forskjellige ruter å lage.

Det som er så lurt er at de har gitt de forskjellige mønstrene forskjellig farge så det blir lett å slå opp og finne det man leter etter. Orden, kaller jeg dette :-)

13.11.06

Elisas teppe, forts.


Teppet til babyen til Elisa er kommet godt i gang (se 3. november i år). Det er ikke lenge før det er ferdig, faktisk. Og det blir litt kjedelig, det er artig å hekle. Tusen takk, Elisa :-)
Hm, nye prosjekter etterlyses ...

Jeg finner altså IKKE strikkepinnene mine! Jeg fatter ikke hvor jeg har lagt dem. I dag gikk jeg til det skrittet at jeg spurte en strikkende
medelev om jeg kunne få låne et par rundpinner av henne. For da kan jeg begynne på vesten min.

Men hvor har jeg gjort av mine?!

Jeg har laget min egen blågglogo i dag. Kanskje ikke den vakreste av de vakre, men den er i hvert fall synlig ...
Du er hjertlig velkommen til å stjele den og lage lenke til den i blåggen din. Og syns du den er veldig stygg så tar jeg gjerne imot tilbakemeldinger på det.

12.11.06

Flere eksempler på bestemorsruter


Jeg har - som sagt - prøvd ut flere forskjellige kombinasjoner med farger på bestemorsruter. Her er noen flere.
Jeg har forresten brukt Mosaic Maker for å lage sånne ruter med mange bilder. Anbefales på det varmeste :)

11.11.06

Gave fra Iselin :-)


Denne kaffekannevarmeren fikk jeg av Iselin i fjor. Iselin kommer fra en strikke- og heklefamilie, og sjøl om hun er 20 år yngre og en typisk snowboardjente så kan vi møtes over felles hobby, hekling :-D

Den er ikke perfekt, den mangler blant annet noe som kunne holde den sammen ned (og der må jeg bruke en sikkerhetsnål), men det er det som er sjarmen med den.

Jeg syns den er kjempevakker!

10.11.06

Garn og kvalitet


Å hekle med garn gir veldig forskjellig kvalitet alt ettersom hvilke garn man bruker. Jeg har prøvd litt forskjellige garntyper når jeg har prøvd mønstrene i den nye hekleboka mi, og som du ser av bildene er resultatet ganske forskjellig fra bokas.

Dette mønsteret var veldig enkelt, og jeg heklet det i PT5-sportsgarn. Den er nok litt for fast. Forskjellen her ligger mest i at jeg ikke brukte flere farger.

Her har jeg igjen bare brukt én farge i motsetning til det som er avbildet i boka. Jeg har også valgt et mohair-garn, og jeg syntes denne ble ganske bra.

Så prøvde jeg det samme mønsteret i to farger, i Rauma Finull. Plutselig blei det nesten et helt annet mønster, og ruta blei større. Tja, jeg veit vel ikke om jeg syns denne var så fin, den tofarga.

Her er igjen en veldig enkel rute. Men det gikk mye garn på den, og skal man hekle et helt teppe i det kan det fort bli tungt. Kanskje som en rute mellom andre?


Denne likte jeg også, men den blei litt liten. Til gjengjeld var den enkel å lage.

9.11.06

Enda noen tidligere tepper


Jeg kom over noen gamle bilder av tidligere barnetepper. Det første teppet er det Julia fikk til sin fødsel. Når jeg tenker meg om tror jeg aldri jeg har sett Grazina bruke det ...

Dette blå-grønne er det Herman fikk til sin fødsel. Det er til gjengjeld slitt i stykker.

6.11.06

Åh, bok på en mandag ...


... og i øsende regn! Det har vært så elendig vær i dag, så det føltes som en liten trøst å stikke innom en garnbutikk (etter anbefaling i en annen blågg) og finne en alle tiders heklebok! Der tenker jeg at jeg kan finne mønstre og utvikle egne bestemorsruter a la Koht.
Så kan hun bare ha det så godt når hun ikke svarer på e-post fra meg ... ;-p)

Butikken var Pinnsvindesign i Jonsvollgata, og jeg lover jeg kommer tilbake.

Noen tidligere votter


Tidligere strikket jeg veldig mye votter. Både til barna mine og til venner og familie. Da jeg gikk på Forsøksgym på slutten av 70-tallet satt til og med lærerne og strikket så jeg har en lang erfaring å nøste på.

På begynnelsen av 80-tallet fant jeg en bok om gotlandske vottermønstre som jeg har brukt mye, og hvor blant annet mønsteret fra bildet til venstre kommer fra. Ikke så pen i formen, men strikket i mohair så den er veldig myk.

En vottetype jeg har strikket mye av er solhjulet fra Gotland. Jeg valgte ofte sterke farger, noe som gjorde de veldig populære. Da jeg var medlem av Nesodden byttering gikk de som "hakka møkk".




4.11.06

Vestoppskrift


Jeg har lett etter en god vestoppskrift en stund. Jeg har titta litt rundt, og fant én som jeg begynte på, men som jeg egentlig var litt misfornøyd med så den ligger halvferdig.
Men nå, i jakten på mormorruter, fant jeg en enda bedre, en pt5-oppskrift, som skal få en sjanse.

Jeg må bare finne ut hvor jeg har gjort av strikkepinnene mine etter at jeg flyttet ...

Og så fant jeg enda en vestoppskrift, denne fra Rowan. Det står ikke, men jeg tror det er en Kaffe Fassett-modell. Uansett, vakker er den.

3.11.06

Nytt teppe til ny baby

Elisa skal ha baby 8. mai og babyen må jo få et babyteppe. Antageligvis vil vel babyen få mange babytepper, og ett av dem vil være fra meg.

Jeg har strikket en del babytepper tidligere. Det er noen år siden, men det er alltid morsomt for meg å se at teppene vokser videre med barna. En jente fortsatt å bruke den som sutteklut, og hun er nå fem år.
Men for et par-tre år siden begynte jeg å hekle babytepper i stedet. Jeg fikk kick på mormorruter, og nå hekler jeg bare babytepper. De passer både i barnevogner og i senger, de er litt røffere og tøffere enn de strikka, samtidig som de virker veldig gammeldagse. Og så er de lette å lage.
Nå har jeg begynt på et nytt teppe, det skal ikke bli så stort i og med at det er babyteppe så det kommer nok til å være ferdig lenge før 8. mai 2007.

Liker du fargene, Elisa? Det er de grønn-gule med svarte kanter, ikke det rosa underst.

2.11.06

Utypisk teppe

Jeg har prøvd å hekle et teppe på tvers også. Resulatet kan dere se her. Men - det tar så lang tid og krever så mye garn og blir så tung at jeg har gitt det opp. Men jeg liker fargene veldig godt.

1.11.06

Etterlyser mønster

På TV på mandag viste Koht i TV-serien Koht i familien fram sitt hekleteppe. Det var veldig vakkert og jeg etterlyser mønster på litt kompliserte mormorruter - á la Kohts.
Send meg gjerne en kommentar hvis du har forslag til hvor jeg skal lete.

Og, by the way, så har jeg også sendt en etterlysning direkte til NRK

Og lageret økte …

Eller lager? Er det noe hyggelig ord for alt det vakre garnet jeg har hjemme?  Mens jeg tenker litt mer på det ordet kan jeg fortelle om d...